تحلیل فاندامنتال چیست؟

تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال چیست؟

پکیج آموزشی صرافی کوینکس

پکیج آموزشی ارزهای دیجیتال

پکیج آموزشی ارزهای دیجیتال

تحلیل فاندامنتال

امروز قصد داریم جنبه های مختلف تحلیل فاندامنتال (Fundamental analysis) را بررسی بکنیم و مشخص کنیم که چگونه میتوانیم خودمان با استفاده از ابزارهای ساده به تحلیل بنیادی بازار ارزهای دیجیتال بپردازم.

اهداف

هدف اصلی ما در تحلیل فاندامنتال یک دارایی مشخص کردن ارزش ذاتی آن میباشد، به صورت ساده ما باید بتوانیم این را مشخص بکنیم که آیا قیمت فعلی یک دارایی در بازار بیشتر از ارزش ذاتی آن است یا کمتر از آنچه که مستحق آن دارایی میباشد در بازار قیمت دارد؟ ما با پاسخ دادن به این سوال میتوانیم نتیجه گیری بکنیم که یک دارایی طبق بررسی های ما مستعد صعود هست یا نه.

دسته بندی تحلیل فاندامنتال

تحلیل های فاندامنتال را میتوان در سه دسته تقسیم‌بندی کرد:

  • ابتدا خوده پروژه و مسائل مربوط به آن همانند تیم توسعه دهنده آن، حامیان و طرفدارن آن، وایت پیپر، اهداف، پیشرفت ها، رقبای آن پروژه، اخبار و مسائل پیش روی آن همگی مواردی هستند که مربوط به خوده پروژه میشوند که ما به بررسی آنها میپردازیم.
  • دوم بررسی بازار میباشد که ما باید در دستور کار خود قرار بدهیم که در این بخش میتوانیم مسائلی همچون ارزش کل بازار، صرافی های پشتیبانی کننده، حجم مبادلات روزانه و طریقه‌ی عرضه‌ی توکن های مورد نظر در بازار میباست بررسی بکنیم.
  • در آخر بررسی شبکه و مسائل مربوط به بلاک چین آن پروژه را انجام میدهیم که در اینجا باید تعداد تراکنش ها، ارزش تراکنش ها، هش ریت یا استیک، کارمزد های شبکه و تعداد کاربران فعال در این شبکه را بررسی بکنیم تا بتوانیم به یک تصویر جامعی از وضعیت پروژه دست یابیم.
بازه زمانی

اولین موردی که در سرمایه گذاری باید به آن توجه بکنیم بازه زمانی آن است، به این معنی که ما قصد چه نوع سرمایه گذاری را بر روی این پروژه داریم؟ به طور کلی از لحاظ زمانی میتوانیم سرمایه گذاری ها را به سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم بندی بکنیم. حالا ما با توجه به قصد خود میتوانیم تصمیم بگیریم و نگاه خود را به صورت کوتاه یا بلند مدت به یک پروژه معطوف بکنیم.

دسته اول (خود پروژه)

تیم توسعه دهنده

در ابتدای آشنایی با یک پروژه بهتر است با تیم آن پروژه آشنا بشویم، به این صورت که با بررسی سوابق افراد توسعه دهنده و توانایی های آنها در حوزه ارزهای دیجیتال و دنبال کردن اخبار مربوط به آن اشخاص در شبکه های مجازی از جمله لینکدین، دیسکورد و توییتر میتوانیم به یک تصویر کلی از تیم پشت یک پروژه دست یابیم. همانطور که واضح است وجود داشتن یک تیم قوی و معتمد میتواند ریسک سرمایه گذاری ما را کاهش بدهد.

حامیان

هر پروژه حامی و کسانی را دارد که به عنوان طرفداران آن پروژه از آنها یاد میشود و هر چه این حامیان بیشتر و قوی تر باشند آن پروژه نیز قوی تر است. حمایت و مشاوره افراد سرشناس در این بازار از پروژه های مختلف میتواند به ما در شناختن بهتر پروژه کمک شایانی بکند. این حمایت ها میتواند مالی و به صورت سرمایه گذاری های هنگفت صورت بگیرد و یا میتواند به عنوان مشاوره و یا تعریف از یک پروژه توسط شخص سرشناسی به گوش ما برسد. به عنوان مثال حمایت های ایلان ماسک از پروژه دوج کوین باعث رشد زیاد این پروژه در مدت کوتاهی شد. هرچند این موضوع را نیز باید در نظر بگیریم که گاهی اوقات حمایت های افراد معروف از پروژه ها در ازای دریافت پول های هنگفتی از سوی آن پروژه ها میباشد و صرفا نباید تنها معیار ما برای اثبات مناسب بودن یک پروژه برای سرمایه گذاری حمایت افراد سرشناس باشد.

وایت پیپر

هر پروژه در ابتدای کار خود فایلی را به عنوان وایت پیپر (white paper) منتشر میکند که در آن اطلاعات از آن پروژه قرار دارد که نحوه و مقدار عرضه توکن های خود، اهداف و برنامه ها، زیر ساخت ها و منابع خود را در این فایل به اطلاع عموم میرساند. ما نیز در بررسی وایت پیپر یک پروژه نباید گول وعده های جذاب و شعار های آن را بخوریم و برعکس ما در بررسی وایت پیپر این پروژه ها باید به دنبال مشکلات و گاف هایی باشیم که با استفاده از آنها بتوانیم بفهمیم یک پروژه مطمئن است یا نه؟ چراکه طبیعتا به قول معروف هیچ بقالی نمیگوید ماست من ترش است!

اهداف و برنامه ها

هر پروژه باید اهداف واقعی داشته باشد تا بتواند به بقای خود ادامه بدهد و آن اهداف نیز باید در راستای رفع یک نیاز واقعی باشد تا بتواند دوام بیاورد نه اینکه با ایجاد یک نیاز غیر واقعی و رفع آن در صدد کلاهبرداری از مردم باشند. به همین دلیل ما نیز باید به صورت دقیق برنامه های یک پروژه و رویداد های پیش روی آن را بررسی بکنیم و بررسی بکنیم که آیا این پروژه در حال پیشرفت است یا نه اینگونه میتوانیم از واقعی بودن آن پروژه صحت حاصل کنیم.

رقبا

همیشه میتوانیم برای شناخت بهتر یک پروژه از رقبای آن پروژه استفاده بکنیم و با مقایسه کردن آنها نتیجه گیری بکنیم که کدام یک بهتر عمل کرده است و میتواند آینده درخشان تری داشته باشد؛ برای این موضوع میتوانید از اینجا در بخش کتگوری ها به مقایسه توکن های شبیه به هم که کاربرد های یکسانی دارند، بپردازید. به عنوان مثال اتریوم، کاردانو، چین لینک و نئو همگی در دسته میزبان قراردادهای هوشمند دسته بندی میشوند و شما میتوانید با مقایسه آنها به یک جمع بندی مناسب برسید.

اخبار

یک تحلیلگر خوب کسی است که از اخبار لحظه ای مطلع باشد تا بتواند در سریع ترین زمان ممکن به اخبار جدیدی که ممکن روی بازار تاثیر بگذارند دست پیدا بکند و تصمیم درست را بگیرد. شبکه اجتماعی توییتر یکی از بهترین شبکه ها برای دنبال کردن اخبار میباشد که شما میتوانید با دنبال کردن افراد تاثیر گذار در بازار ارزهای دیجیتال در سریع ترین زمان ممکن به اخبار دست پیدا بکنید و آنها را تحلیل و موضع خود را در بازار مشخص بکنید. شما میتوانید در صورت نیاز از اینجا صدتا از تاثیر گذار ترین افراد روی بازار های ارزهای دیجیتال را ببینید. شما میتوانید با بررسی کاربران تلگرام، ردیت، دیسکور، لینکدین، گیت هاب پروژه در صورت متن باز بودن و توجه به این موضوع که فعالیت این پروژه و کاربران آن در این شبکه ها به چه صورت است متوجه بشوید که یک پروژه تا چه حد پویا بوده و در حال توسعه است.

 

یکی از سایت های بسیار مناسب برای دنبال کردن اخبار ارزهای دیجیتال کریپتونیک میباشد که اخبار لحظه‌ای مرتبط با این بازار را منتشر میکند.

دسته دوم (بازار)

ارزش بازار

برای بررسی پروژه در بازار اولین چیزی که باید به آن توجه بکنیم ارزش کل بازار (مارکت کپ) آن میباشد، به این صورت که قیمت توکن را در مقدار تمام توکن های در گردش آن ضرب میکنیم و عدد حاصل برابر ارزش کل بازار آن میباشد. برای مشاهده لیست کلی ارزش کل توکن ها موجود در بازار میتوانید از اینجا اقدام بکنید. طبیعتا هرچه یک ارز رتبه بالاتری در بازار داشته باشد از اعتماد بیشتری میان کاربران شبکه برخوردار است و همچنین برای خرید و فروش آن به مشکل نقدینگی نخواهید خورد؛ از دیگر مزایای بالا بودن رتبه یک توکن در بازار میتوان به پشتیبانی صرافی های مختلف از آن اشاره کرد.

حجم مبادلات

دومین شاخصی که باید آن را مورد بررسی قرار بدهیم حجم مبادلات 24 ساعته و به اصطلاح  نقدینگی میباشد. البته میتوانید از طریق سایت ها به تاریخچه یک ماهه حجم مبادلات دسترسی پیدا بکنید و با بررسی آن میانگین مقدار حجم مبادلات روزانه را بدست بیاورید و از روی آن نتیجه بگیرید که آیا حجم مبادلات یک ارز در حال صعود میباشد یا سقوط؟ با متوجه شدن این موضوع میتوانیم پیش بینی کنیم که یک ارز در حال محبوب شدن میان کاربران میباشد یا با منتشر شدن خبر خاصی و اتفاقی حجم مبادلات یک ارز به صورت غیرمنطقی افزایش و یا کاهش میابد. نقدینگی بالای یک رمزارز زمانی به درد ما میخورد که خواستار فروش آن ارز میباشیم و اگر نقدینگی پایین باشد ممکن است به راحتی قادر به فروش آن نباشیم و یا اینکه مجبور به فروش در قیمت های پایین تر بشویم و یا منتظر شویم تا نقدینگی مورد نیاز تامین شود.

توزیع توکن ها

نوع توزیع توکن های یک پروژه در ارزش آن و آینده‌ی قیمتی آن توکن بسیار تاثیر گذار میباشد تعداد توکن ها و این مورد که قابل استخراج میباشد یا نه همه و همگی باعث تغییر در قیمت توکن میشود و همچنین پدیده هایی مانند توکن سوزی معمولا باعث افزایش قیمت یک رمزارز میشود. مدل توزیع اولیه که با برگذاری ICO و یا به صورت IEO میتوانید باشد در آینده‌ی قیمتی آن توکن بسیار تاثیرگذار خواهد بود. به صورت کلی سیاست های نوع توزیع، تعداد و مقدار آن همگی توسط شرکت آن پروژه تعیین میشود که این سیاست ها برای کنترل تورم و با ارزش و کاربردی ماندن توکن در بازار میشود.

صرافی‌ها

مورد دیگری که میتوانیم به آن توجه کنیم صرافی های پشتیبانی کننده از آن توکن میباشد؛ اگر یک توکن در صرافی های زیادی لیست نشده باشد به این معنی میباشد که هنوز محبوبیت نداشته و یا یک سری پروتکل های صرافی های بزرگ را رعایت نکرده است و این میتواند به عنوان یک زنگ خطر باشد که برای سرمایه گذاری بر روی آن پروژه دقت بیشتری به خرج بدهیم. از صرافی هایی معروف میتوانیم به بایننس، کوین بیس، کوین‌اکس، والکس و اوکی اکسچنج اشاره بکنیم؛ کوین بیس به دلیل رعایت قوانین سخت گیرانه آمریکا از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است که میتواند معیار خوبی برای ما باشد. یکی از اخبار مثبتی که برای یک پروژه میتواند اتفاق بیوفتد لیست شدن در صرافی های معتبر میباشد که ما با توجه به این موضوع و عمل کردن به موقع میتوانیم سود خوبی از این اتفاق بدست بیاوریم چرا که اخبار خوب باعث بالا رفتن قیمت توکن ها میشوند.

NVT

مورد دیگری که میتوانیم بررسی بکنیم نسبت ارزش کل بازار یک توکن نسبت به حجم مبادلات آن میباشد که حاصل آن شاخصی را به ما میدهد (NVT) که اگر این عدد هرچه بالاتر باشد به این معنی میباشد که روند آن توکن نزولی خواهد بود، چرا؟ برای پاسخ به این سوال کافی است دوباره با دقت بیشتری به این پارامتر نگاه بندازیم؛ هرچه ارزش کل بازار (مارکت کپ) بالاتر باشد و مقدار حجم مبادلات روزانه کمتر شود به این معنی است که قیمت به صورت حبابی بالا رفته است و مستعد سقوط است؛ برعکس این موضوع نیز به این معنی میباشد که قیمت یک توکن آن چیزی که باید باشد نیست و به همین دلیل مستعد صعود در آینده خواهد بود. طبق بررسی ها زمان که پارامتر NVT برابر 15 و یا بیشتر از آن باشد به معنی مستعد نزول بودن قیمت و هرچه این عدد کمتر از 15 باشد قابلیت افزایش قیمت در آن زیاد میشود.

نحوه‌ی محاسبه NVT

همه چیز راجع به چگونگی محاسبه NVT

 

 

 

 

صرفه استخراج

برای ارزهایی که قابل استخراج شدن هستند موردی که باید از آن غافل نشویم تمایل ماینر ها برای استخراج آن ارز میباشد و باید این استخراج برای آن ماینر ها به صرفه باشد تا ماینر ها تمایل به استخراج آن ارز نشان بدهند و در غیر این صورت ممکن است با کاهش تعداد ماینر های فعال قیمت آن توکن کاهش پیدا کند و همچنین امنیت خود شبکه آن پروژه نیز به خطر بیوفتد.

FCAS

پارامتری وجود دارد که به صورت مقایسه‌ای میان ارزهای مختلف بیان میشود و میتوانید آن را در سایت کوین مارکت تماشا کنید، این پارامتر را به اختصار FCAS یا (fundamental Crypto Asset Score) میگویند. مواردی که در این شاخص مورد بررسی قرار میگیرند فعالیت کاربران شبکه آن پروژه، عملکرد توسعه دهندگان آن و بروز بودن آنها و ریسک و نقدینگی آن توکن است که در این امتیاز دهی سنجیده میشود. حاصل را با عددی میان صفر تا هزار نشان میدهند که هرچه این عدد بالاتر باشد نشان از بهتر و ایمن تر بودن این ارز است.

FCAS

پارامتر تحلیل اساسی دارایی های رمزنگاری شده

 

 

 

 

ROI (نرخ بازگشت سرمایه)

شاخص دیگری که راجب یک توکن میتوانیم محاسبه بکنیم ROI یا همان نرخ بازگشت سرمایه آن میباشد. این شاخص به این معنی میباشد که از ابتدای عرضه و مبادله این توکن چند درصد رشد قیمتی داشته است؟ این عدد میتواند به راحتی یک دید کلی نسبت پیشرفت یک پروژه به ما بدهد. برای محاسبه این شاخص نیز کافی است اولین قیمت ثبت شده برای این توکن را از قیمت امروز آن کم کرده و بر قیمت اولیه آن تقسیم کنیم.

دسته سوم (شبکه)

تعداد تراکنش ها

برای بررسی شبکه یک پروژه اولین چیز تعداد تراکنش های آن شبکه مدنظر میباشد که که میزان فعالیت در آن شبکه را نشان میدهد و ما میتوانیم با مقایسه آن عدد در زمان های مختلف مقدار فعالیت شبکه را در زمان های مختلف بررسی بکنیم.

ارزش تراکنش ها

ارزش تراکنش ها نیز موضوعی است که خیلی باید به آن توجه بکنیم و موردی است که با آن میتوانیم به واقعی بودن آمار ها پی ببریم چراکه در محاسبه تعداد تراکنش های یک شبکه ممکن است تراکنش های فراوانی که به صورت عمدی و برای درست کردن امار غیر واقعی انجام شده اند، وجود داشته باشد ولی با نگاه کردن ارزش تراکنش ها میتوانیم بفهمیم که چه مقدار دارایی در یک دوره در این شبکه جابجا شده است.

تعداد کاربران شبکه

تعداد کاربران شبکه یا آدرس های فعال که تراکنش های در شبکه را انجام میدهند نیز نکته حائز اهمیتی میباشد زیرا که هرچه این مقدار بالاتر باشد نشان از محبوبیت و مقبولیت بیشتری میان کاربران است که این نیز نشانه خوبی از مورد اعتماد و رو به رشد بودن پروژه میباشد.

کارمزد ها

هرچه مقدار کارمزد ها کمتر باشد علاقه کاربران برای سرمایه گذاری و فعالیت در شبکه بالاتر میرود ولی از طرفی ماینر ها با گذشت زمان هزینه بیشتری برای استخراج باید بدهند و شبکه نیز با بالا بردن کارمزد ها ماینر ها را در شبکه نگه میدارد تا شبکه را ترک نکنند. به صورت کلی هرچه کارمزد شبکه کمتر باشد به این معنی میباشد که تراکنش ها سریع تر و آسان تر انجام میشوند و این مسئله نکته مثبتی برای شبکه به حساب می‌آید.

هش ریت

هش ریت معیاری است که هرچه آن کمتر باشد به معنی تعداد کمتر ماینر های فعال شبکه میباشد و هرچه این مقدار بالا رود به معنی امنیت بالاتر و شبکه قدرتمند تری میباشد و قدرتمندی شبکه به معنی پایداری و بالاتر و آینده‌ی بهتر یک شبکه میباشد.

ترکیب تحلیل ها

به طور کلی در تحلیل فاندامنتال در حوزه شبکه محدود میباشیم زیرا به راحتی نمیتوانیم به اطلاعات شبکه دسترسی پیدا بکنیم و تنها کوین های معروف همانند بیت کوین و اتریوم را میتوانیم مورد بررسی قرار بدهیم به همین دلیل است که در این نوع از تحلیل به همان مسائل مربوط به بازار و پروژه اکتفا میکنیم و با ترکیب کردن آنها و همچنین با ترکیب تحلیل های فاندامنتال و تکنیکال و همچنین سنتیمنتال به یک نتیجه‌ی با درصد اطمینان بالا که منجر به تصمیم گیری های درست شود، بسنده میکنیم.

حرف آخر 

به طور کلی تحلیل یک علم گسترده و یک حرفه میباشد که پویایی و بروز بودن را از تحلیل گر میطلبد و این موضوع را نباید فراموش کرد که هیچ گاه کسی نمیتواند ادعا بکند که تحلیل های او صدرصد صحت دارند ولی این ادعا که افرادی با تحلیل های مناسب خود سود های کلانی از این بازار بدست آورده‌اند میتواند درست و صحیح باشد.

اگر سوالی راجع به تحلیل فاندامنتال بازار ارزهای دیجیتال دارید میتوانید آن را برای ما کامنت کنید.

همچنین بخوانید راجع به: کلاس های آموزشی ارزهای دیجیتال

 


افزایش فالوور ، افزایش لایک ، افزایش کامنت ، افزایش بازدید
آموزش فارکس ، آموزش باینری آپشن

ابزار وبمستر

ابزار وبمستر