قرارداد هوشمند چیست؟ و چگونه کار میکند؟

همه‌چیز راجع به قراردادهای هوشمند

پکیج آموزشی صرافی کوینکس

پکیج آموزشی ارزهای دیجیتال

پکیج آموزشی ارزهای دیجیتال

این مطلب در تاریخ ۱۴۰۰/۰۱/۲۱ بروزرسانی شده است.

قراردادهای هوشمند

قرارداد های هوشمند یا همان (smart contracts) به نوعی از قرارداد هایی گفته میشود که تحت وب بوده و بر بستر شبکه بلاک‌چین اجرا میشوند. ایده قرارداد های هوشمند به قبل سال های 2000 برمیگردد و نیاز اصلی و هدف در قرارداد های هوشمند حذف واسطه هاست؛ دستگاه های خودکار فروش نمونه‌‌ی اولیه قراردادهای هوشمند میباشند که بدون دخالت واسطه محصول را طبق یک برنامه از قبل نوشته شده به دست مشتری میرساند.

کاربردهای قراردادهای هوشمند

قرارداد های هوشمند در واقع نرم‌افزارهایی هستند که بروی شبکه بلاک‌چین نوشته و اجرا میشوند؛ این قرارداد ها ذاتا همان قرارداد های رایج در زندگی واقعی ما هستند به طور مثال میتوان قرارداد فروش ملک، بیمه، حمل و نقل و هر نوع خدمت دیگری که از آن استفاده میکنید را در قالب قرارداد هوشمند و در شبکه بلاک‌چین به اجرا درآورد.

مزیت های قراردادهای هوشمند

قراردادهای هوشمند به دلیل تغییر ناپذیری و امنیت فوق‌العاده بستر بسیار مناسبی است که شما میتوانید هر نوع معامله‌ای در این بستر بدون نگرانی انجام بدهید و همین اعتماد در فرآیند این قراردادها یک مزیت به حساب می‌آید. قراردادهای هوشمند بدلیل حذف واسطه ها هزینه ها رو هم کاهش میدهند علاوه بر آن اطلاعات شما کاملا محرمانه باقی می‌ماند.

انواع بلاک‌چین برای قراردادهای هوشمند

شما میتوانید روی  بلاک‌چین های بیت‌کوین، اتریوم، نئو و … قرارداد هوشمند خود را نوشته و به اجرا درآورید و یا از قرارداد های هوشمند نوشته شده روی این شبکه ها استفاده بکنید. بلاک‌چین بیت‌کوین برای قرارداد های هوشمند زیاد مناسب نیست ولی  شما میتوانید با استفاده از زبان سالیدیتی بروی شبکه اتریوم قرارداد خود را به اجرا درآورید که این زبان مخصوص همین قرارداد های هوشمند ساخته شده است که شباهت زیادی به جاوا اسکریپت دارد و قابل ذکر است که فقط با زبان سالیدیتی شما قادر به نوشتن یک قرارداد هوشمند بروی شبکه اتریوم هستید ولی نئو بر خلاف اتریوم از زبان های محبوب بین برنامه نویسان همچون C, C++ جاوا و … پشتیبانی میکند.

اجزای یک قرارداد هوشمند

قرارداد های هوشمند از سه بخش تشکیل شده‌اند:

طرفین قرارداد که امضاکنندگان مفاد قرارداد میباشند که از طریق این شبکه بدون محدودیت مرزی به یکدیگر متصل میشوند

موضوع مورد قرارداد که میتواند هرچیزی از شیء گرفته تا قرارداد های حق مالکیت یا کالاهای مجازی باشد ضمنا اگر هر نوع کالایی باشد باید قرارداد هوشمند به آن دسترسی داشته باشد برای مثال اگه مفاد قرارداد خرید یک فایل است این فایل باید در دسترس قرارداد باشد

سومین مورد شرایط قرارداد میباشد که از قبل به زبان ریاضی و کامپیوتر به طور کامل و شفاف مشخص شده است

اوراکل ها (oracle)

اما اینها به تنهایی کافی نیستند زیراکه شبکه بلاک‌چین هنوز کاستی های زیادی دارد و نیاز به ارتباط به بیرون از شبکه بلاک چین نیاز دارد که این مشکل را اوراکل ها (oracle) برطرف کرده اند. اوراکل ها در واقع واسطه بین قرارداد های هوشمند و خارج از شبکه بلاک‌چین میباشد؛ اوراکل ها به سه دسته تقسیم میشوند که عبارت‌اند از: اوراکل های غیر متمرکز، اوراکل های متمرکز که توسط شرکت های خصوصی توسعه داده میشوند و در آخر اوراکل هایی که توسط اشخاص توسعه داده میشوند.

معایب قراردادهای هوشمند

تنها هزینه‌ی قراردادهای هوشمند برنامه نویسان خبره آن است که باید توسط آنها این برنامه ها روی شبکه بلاک‌چین به اجرا دربیایند. قراردادهای هوشمند از آنجایی که تغییر ناپذیرند و این قراردادها توسط انسان نوشته میشوند ممکن است مشکلاتی در برنامه نویسی و اختلال یا به اصطلاح باگی در برنامه آنها وجود داشته باشد که دیگر قابل اصلاح نیستند یکی از همین خطاهایی انسانی منجر به دزدیده شدن 50 میلیون دلار اتریوم شد.

جمع بندی

موضوع قراردادهای هوشمند و بلاک‌چین مبحث بسیار گسترده ای را در بر میگیرد و این قراردادهای هوشمند در آینده نزدیک به عمیق ترین لایه های زندگی روزمره ما نفوذ خواهند کرد و داشتن اطلاعات در این حوزه مطمئنا یکی از علم های ضروری و برتر فردا خواهد بود.

همچنین راجب حقیقت قراردادهای هوشمند نیز بخوانید


افزایش فالوور ، افزایش لایک ، افزایش کامنت ، افزایش بازدید
آموزش فارکس ، آموزش باینری آپشن

ابزار وبمستر

ابزار وبمستر