این مطلب در تاریخ 1400/01/23 بروزرسانی شده است.
فورک ها (fork)
همانطور که میدانید بلاکچین ها پس ایجاد و نوشته شدن کد ها روی آنها قابل تغییر نیستند و قوانین یا پروتکل های آنها را نمیتوان دستکاری کرد از همین رو اگر مشکلی به وجود بیاید یا افرادی با یک سری از قوانین یا پروتکل های بلاکچین قدیمی مشکل داشته باشند از فورک که به معنای انشعاب میباشد استفاده میکنند؛ واژه فورک در واقع از پروژه های برنامه نویسی گرفته شده و به این معنی میباشد که کد های منبع یک پروژه را کپی و تغییراتی را در آنها ایجاد کرده و به عنوان یک فورک از برنامه قبلی استفاده میکنند.
انواع فورک ها
فورک ها انواع مختلفی دارند که عبارتانداز: هارد فورک (hard fork) و سافت ورک (soft fork)
سافت ورک (soft fork) به آپدیتهای از شبکه گفته میشود که با نسخه های قبلی سازگار میباشد و نیاز به اپدیت شدن تمام نودهای(node) شبکه نیست و این تغییر به صورت تدریجی فقط با اپدیت شدن نصف نودهای شبکه این نوع از فورک عملی میشود.
هارد فورک (hard fork) به آن دسته از تغییرات در نرمافزار های بلاکچین گفته میشود که با نسخه های قدیمی سازگار نبوده و باید تمامی نود های شبکه به آن فورک انتقال یابند البته این فورک جدید چیزی جدای از شبکه قبلی بوده و در اکثر موارد هر دو شبکه همزمان با هم رو به جلو میروند و معمولا افرادی هستند که با فورک جدید موافق نبوده و در همان شبکه قدیمی به فعالیت خود ادامه میدهند.
اهداف فورک ها
هدف از ایجاد یک فورک میتواند انواع مختلفی داشته باشد به عنوان مثال ممکن است اعضای یک شبکه با یک موضوع و ویژگی خاص مشکل دارند و همهی اعضای شبکه نمیتوانند بر سر آن موضوع به توافق برسند پس آن گروه جدا شده و با فورک جدید ادامه به کار میدهند.
گاهی ممکن است هدف از ایجاد یک فورک معرفی و عرضه یک توکن یا کوین جدید باشد که انواع مختلفی را الان میتوان نام برد از جمله لایت کوین (litecoin) که فورکی از بیتکوین میباشد.
گاهی از اوقات ایجاد فورک ها به اجبار است به عنوان مثال فورک اتریوم که اتریوم را به دو بخش اتریوم کلاسیک و اتریوم تبدیل کرد یک فورک بود که توسعه دهندگان اتریوم به اجبار برای بازگردانی سرمایه به سرقت برده شده کاربران توسط هکی که روی DAO رخ داد انجام دادند.
برخی از فورک ها نیز از قبل برنامه ریزی شده اند و جزئی از یک پروژه میباشند مانند برنامه و فورک هایی که پروژه اتریوم آنها را دنبال میکند و یا فورک های پروژه های دیگر مانند Turtle coin که برنامه ایجاد فورک در پروژه خود برای سال های آتی دارد.
آمادگی برای فورک
فورک ها طبیعتا تغییرات بزرگی در شبکه هستند که بر روی قیمت های رمزارزهای دیگر تاثیر میگذارند از همین رو معامله گران در بازارهای رمزارزها باید به از زمان و انواع این فورک ها خبر داشته باشند تا با یک نوسان شدید مواجه نشوند. مورد دیگری که در زمان فورک ها باید دقت کنید این است که اولا همهی فورک ها از مقبولیت لازم برخوردار نیستند دوما در زمان وقوع یک فورک اصلی از انجام تراکنش بپرهیزید چراکه از صحت فورک جدید اطمینان حاصل نشده و ضمن آن ابتدا باید از کارکرد آن فورک مطلع شوید سپس دست به عمل بزنید.
نتیجه گیری
فورک ها بخش جدایی ناپذیری از شبکه میباشد که شاید هاردفورک ها منتقدان بسیاری داشته باشند و اتهام کلاهبرداری به خیلی از آنها زده شود که تا حدودی نیز درست است ولی باید این را در نظر بگیریم که همهی فورک ها اینگونه نبوده و آنها باعث پیشرفت شبکه و کمک به ارتقاء آن میشوند. همچنین این نکته را باید بدانیم که اعضای شبکه خود مسئول شبکه هستند و آنها هستند که یک فورک را تایید و یا رد میکنند و نمیتوان شخص خاصی یا گروهی را مسئول این مدل از کلاهبرداری ها دانست.