تحلیل تکنیکال 3 (نمودار ها)
نمودار ها (chart)
برای بحث درمورد نمودار ها در بازار ارزهای دیجیتال ابتدا لازم است با مفهوم تایم فریم و یا بازه زمانی آشنا شویم.
بازه زمانی (Time firm)
بازه زمانی یا تایم فریم (time firm) نشان دهنده زمان در نمودار ها میباشد و اگر بازه زمانی ما روی یک روز باشد در نمودار هد نقطه (در نمودار خطی) و یا هر میله (در نمودار میلهای) و همچنین هر کندل استیک (در نمودار شمعی) بیانگر یک روز میباشد و این تایم فریم از یک دقیقه تا یک ماه متغییر میباشد.
جزییات نمودار
در هر نوع از نمودار های قیمتی خط افقی نمودار نشان دهنده زمان و خط عمودی نشان دهنده قیمت میباشد که با بالا رفتن قیمت نمودار نیز به سمت بالا حرکت میکند و همواره به دلیل جلو رفتن زمان این نمودار ها به سمت راست در حال حرکت میباشند.
انواع نمودار
به طور کلی سه نوع نمودار در بازارهای مالی مورد استفاده هستند که عبارت اند از:
- میله ای (Bar chart)
- خطی (Line chart)
- کندل استیک (شمعی)
نمودار های حسابی و لگاریتمی
نمودار ها به صورت کلی در دو دسته حسابی یا لگاریتمی نیز دسته بندی میشوند که در زیر به شرح آنها پرداخته ایم:
حسابی
نمودار های حسابی آن دسته از نمودار ها هستند که به طور مثال فاصله ای که قیمت از دو به چهار دلار طی میکند را مساوی فاصله قیمت نمودار در طی کردن 10 تا 12 دلار نشان میدهند، این در حالی است که در مورد اول قیمت دو برابر شده است ولی در مورد دوم تنها 20 درصد رشد کرده است!
لگاریتمی
نمودار های لگاریتمی به صورتی طراحی شده اند که فاصله طی شدن قیمت از دو به چهار دلار را مساوی فاصله طی شدن قیمت از 100 تا 200 دلار نشان میدهد. به این صورت که میتوان گفت در نمودار های لگاریتمی به ازای درصد های رشد مساوی فاصله های مساوی را نشان میدهند.
نمودار های OHLC
نوعی از نمودار ها هستن که به نام OHLC شناخته میشوند که این مخفف اول کلمات open; high; low; close میباشد که به ترتیب به معنای باز شدن قیمت، بالاترین قیمت، پایین ترین قیمت و قیمت بسته شدن را نشان میدهند. از جمله ی این نوع از نمودار ها میتوان به نمودار میله ای و کندل استیکی اشاره کرد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
نمودار خطی
نمودار های خطی (Line chart) به این صورت میباشند که بر اساس تایم فریم مشخص شده (به عنوان مثال روزانه) هر روز را با یک نقطه نشان میدهد و با متصل کردن این نقاط به هم نمودار شکل میگیرد. حال این نقاط میتوانند به صورت پیش فرض اخرین قیمت معامله شده در آن روز و یا بالاترین قیمت معامله شده، پایین ترین و یا میانگین آن روز را نشان بدهد که بستگی به نیاز معامله گر متغییر میباشد.
در زیر میتوانید نمونه ای از نمودار خطی را مشاهده بکنید:
نمودار میله ای
نمودار های میله ای (Bar chart) از یک میله که اوج و کف قیمتی را در بازه زمانی مشخص نشان میدهد و همچنین دو نیم خط افقی که قیمت باز و بسته شدن نمودار را نشان میدهد، تشکیل شده اند. که نمودار های صعودی اغلب به رنگ سبز و یا سفید و همچنین نمودار های نزولی را به رنگ قرمز و یا سیاه نشان میدهند.
در زیر میتوانید نمودار میله ای را مشاهده بکنید:
نمودار شمعی
نمودار های کندل استیک (Candlestick chart) و یا شمعی که پرکاربرد ترین نوع از نمودار در بازار های مالی میباشند اختراع ژاپنی در سال های 1700 برای مبادله برنج میباشد که از یک بدنه که قیمت باز و بسته شدن در بازه زمانی مشخص و یک میله که اوج و کف قیمتی را در همان بازه نشان میدهد تشکیل شده اند. کندل های صعودی به رنگ سبز و یا سفید و همچنین کندل های نزولی به رنگ قرمز و یا سیاه دیده میشوند.
در زیر میتوانید یک نمونه از نمودار های کندل استیکی را مشاهده بکنید:
حجم مبادلات
مورد دیگری که در نمودار ها نشان داده میشود مقدار حجم مبادلات در تایم فریم های مشخص شده میباشد به این صورت که هرچه ارتفاع این نمودار ها بیشتر شود به معنی بیشتر شدن حجم مقدار مبادلات میباشد. در تصویر بالا میتوانید نمودار حجم مبادلات نمودار را در تایم فریم یک روزه مشاهده بکنید.
نتیجه گیری
آشنایی با نمودار ها اولین قدم در یادگیری تحلیل تکنیکال میباشد که این موضوع شرط لازم ولی کافی نمیباشد! به زبان ساده تر یادگیری نمودار ها و کار با آنها از ملزومات تحلیل تکنیکال است ولی تنها اکتفا کردن به یادگیری نمودار کمک چندانی به شما نخواهد کرد زیرا که تحلیل گران با استفاده از این نمودار ها و تشخیص روند و الگو ها هستند که میتوانند آینده ی بازار را پیش بینی بکنند، در غیر این صورت نمیتوانید در حوزه تحلیل موفق عمل کنید.
مطالعه مقاله بعدی آموزش قدم به قدم تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال: خطوط روند
همچنین بخوانید: تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال
بیشتر بخوانید: همه چیز راجع به تحلیل ارزهای دیجیتال