بلاکچین چیست؟
این مطلب در تاریخ 1400/01/23 بروزرسانی شده است.
بلاکچین(blockchain)
بلاکچین (blockchain) متشکل از دو کلمه (block) به معنی بلوک و (chain) به معنی زنجیره میباشد که ترکیب ایندو را میتوان زنجیرهی بلوک ها دانست. این بلوک ها حاوی اطلاعات میباشند و این اطلاعات میتوانند هر چیزی از قبیل اطلاعات تراکنش یا اطلاعات محرمانه دولت ها و هرچیزی که بتوانید بهش فکر کنید را میتوان در بلاکچین ذخیرهسازی کرد. در واقع بلاکچین شبکه ای از اطلاعات بهم متصل است که بین همهی کاربران این شبکه به اشتراک گذاشته میشود و همچنین امکان دستکاری یا حذف اطلاعات وجود ندارد و این اطلاعات به صورت رمزنگاری شده میباشند که کسی نمیتواند به محتویات آن دسترسی پیدا کند.
امنیت بلاکچین
اطلاعات در این بلوک ها با توابع هش رمزنگاری میشوند و از هر بلوک به بلوک بعدی امنیت این سیستم بالاتر میرود چراکه اگر کسی بخواهد تغییری در بلوکی ایجاد تمامی بلوک هایی که بعد از آن بلوک به صورت زنجیر وار تشکیل شده اند نامعتبر میشود. بهتر است با مثالی این موضوع را برای شما بیان کنم.
فرض کنید من یک نسخه از هر اطلاعاتی را در دست دارم و صدها نسخه رمزنگاری شده از این اطلاعاتم را همگی یکسان میباشند را بین افراده مختلفی پخش میکنم حالا اگر من قصد بکنم که این اطلاعات را دستکاری یا حذف کنم صد ها نسخه رمزنگاری شده از آن بین افراده مختلفی پخش شده است پس من برای پاک کردن این اطلاعات باید تمامی نسخه های رمزنگاری شدهای که بین افراد پخش کردم را پاک کنم! حالا تصور کنید همین تعداد در شبکه بلاکچین بین میلیون ها ادم در سرتاسر دنیا پخش شده است در واقع شبکه بلاکچین به هر یک از اعضای این شبکه همان (node) ها یک نسخه از تمامی اطلاعات شبکه را به اشتراک میگذارد که این کار باعث میشود که اگر کسی یا عدهای از افراد قصد دستکاری در اطلاعات را داشته باشند باید به تمامی سیستم های این شبکه دسترسی پیدا کنند یا آنها را برای ایجاد تغییری در شبکه متقاعد کنند البته از آنجایی که مکانیسم تصمیم گیری و مدیریت این شبکه به صورت مکانیزم اجماع میباشد قانع کردن 50% از افراد شبکه برای یک تصمیم خاص نیاز میباشد ک این کار برای دستهای از افراد که قصد خرابکاری در شبکه را داشته باشند تقریبا محال است!
کاربرد های بلاکچین
بیت کوین یکی از کاربرد های بلاکچین است که برای ثبت اطلاعات و انجام تراکنش ها میباشد و اطلاعات به صورت محرمانه در این شبکه باقی میمانند. از کاربرد های بلاکچین فعلا همین رمزارز ها در رتبه نخست قرار دارند در صورتی که کاربرد های بلاکچین تنها محدود به این حوزه ها نمیباشد بلکه کاربردهای بلاکچین را میتوانید در همهجای زندگی خود استفاده کنید و هر نوع اطلاعاتی را میتوانید از طریق این شبکه رد و بدل کنید و از صحت و سوق آنها اطمینان خاطر داشته باشید و همچنین با حذف واسطه ها؛ سرعت بیشتر و هزینه کمتری را پرداخت خواهید کرد. این کاربرد بلاک چین را میتوان در قراردادهای هوشمند مشاهده کرد. تنها دلیلی که بلاکچین تا الان در تمامی حوزه های زندگی ما ورود پیدا نکرده است نبود زیرساخت های آن میباشد که جملهی آنها پیشرفت هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و… میباشد.
هدف بلاکچین
بلاکچین به نوعی تمرکز زدایی را که آرزوی دیرینه بشر بوده است به حقیقت مبدل میکند که این امر برای دولت ها و حکومت ها چندان خوشایند نخواهد بود!
نتیجهگیری
پس میتوانیم بلاکچین را یک سیستم ثبت اطلاعات دائمی و ایمن دانست که روی یک سرور یا پایگاه داده خاص نبوده و غیرمتمرکز میباشد.